Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, gebouw

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Gamen, lachgas, alcohol of drugs. Jongeren kunnen met allerlei verslavingen in aanraking komen. Voor ouders kan het lastig zijn om hun kinderen hier tegen te beschermen. Er is immers geen controle op wat kinderen doen als hun ouders niet in de buurt zijn, zeker niet in de leeftijd van ongeveer 14 tot en met 25 jaar. Gelukkig zijn er allerlei manieren om verslavingsproblemen bij jongeren op te lossen. Deze blog behandelt de zes stappen naar herstel.

Bewustwording en acceptatie

“Nee hoor, ik heb geen probleem.”
Is dit een herkenbaar antwoord? Het is een standaard reactie van iemand die bijvoorbeeld te veel drinkt of iedere dag urenlang zit te gamen. De eerste stap naar herstel is echter het erkennen dat er een probleem is. Dat geldt dus ook voor jongeren. Het gaat niet alleen om het erkennen van de verslaving, maar ook om de impact die de verslaving op hun leven kan hebben.

Professionele hulp zoeken

Als iemand zelf wil stoppen met een verslaving valt dat uiteraard te prijzen. Professionele hulp bij verslavingen is alleen een betere optie. Er zijn verschillende soorten behandelingen, zoals gesprekstherapie, individueel of in groep. Bij ernstige verslavingen is een opname in een kliniek het overwegen waard. Hier wordt vaak voor gekozen bij problemen met drugs of alcohol. In een herstelkliniek krijgen verslaafden de juiste begeleiding en de tijd en ruimte om aan hun herstel te werken.

Steun van je dierbaren

Herstellen van een verslaving is geen pretje. Steun van vrienden en familie is dan ook een must. Ze helpen een jongere door begrip te tonen en ze te motiveren om door te zetten. Het is hierbij belangrijk dat familie en vrienden zich inlezen in de verslaving en het afkicken hiervan. Op die manier kunnen ze beter helpen.

Activiteit in plaats van de verslaving

Een verslaving is voor een deel gewenning. Dat betekent niet dat het makkelijk is om de gewenning te doorbreken. Het kan helpen om een gezond alternatief te vinden. Sporten of bewegen is hier een goed voorbeeld van. Tijdens het sporten wordt endorfine aangemaakt, wat het stressniveau verlaagt. Hier hebben jongeren tijdens hun herstel alleen maar profijt van. Creatieve hobby’s en meditatie zijn ook prima alternatieven.

Geen triggers!

Makkelijk gaat het niet worden. Er gaan altijd triggers komen en tijdens mindere momenten wordt het verlangen om terug te vallen alleen maar groter. Door de triggers te herkennen en te vermijden wordt de kans op een terugval kleiner. Dit kan betekenen dat bepaalde sociale activiteiten tijdelijk vermeden moeten worden. Zie dit vooral als een tijdelijke maatregel om er op lange termijn veel profijt van te hebben.

Stel doelen voor de toekomst

Bij het herstellen van een verslaving is het lastig om zonnig naar de toekomst te kijken. Toch is dit ontzettend belangrijk. Door een doel stellen, krijgt een jongere een nieuw gevoel van richting en weer iets om voor te leven. Het kan van alles zijn, van prestaties op school tot een sportcarrière. Zolang het maar een realistisch doel is.