Zoek
Sluit dit zoekvak.

We weten bijna allemaal dat migraine een heftige, intense hoofdpijn is. Maar er zijn nog veel meer dingen over migraine die je hoogstwaarschijnlijk niet weet. Wist jij dat er meerdere soorten migraine bestaan? En dat het bij bepaalde vormen soms wel jaren kan duren tot er een oplossing voor is? In dit artikel duiken wij er wat verder op in.

De ervaring van migraine

Er bestaan verschillende soorten migraine, maar hoe voelt migraine nou? Ieder persoon die last heeft van migraine ervaart dit verschillend. De één heeft hevige hoofdpijn met hevige lichtflitsen en ziet zwarte vlekken voor zijn ogen, ook wel migraine met aura genoemd. De ander heeft last van hevige hoofdpijn, is erg misselijk en licht in het hoofd. Dit wordt migraine zonder aura genoemd. Migraine bestaat uit vier fases, maar door de verschillende soorten migraineaanvallen, maakt niet iedereen alle vier de fases mee. De fases zijn de waarschuwingsfase, de aurafase, de hoofdpijnfase en de herstelfase. Tijdens een migraineaanval krijg je kloppende hoofdpijn die je vooral bij je ogen, je voorhoofd en je slaap voelt.

Triggers van migraine

Er is veel onderzoek gedaan naar uitlokkende factoren (triggers) voor migraine. Er bestaan bewezen triggers zoals tijdens de menstruatie of wanneer je last hebt van een jetlag. Daarentegen bestaan er ook mythen zoals tijdens het eten van chocola. Stress en spanning zijn een van de meest bekende triggers. Deze boosdoener komt bij veel mensen voor, ook slaaptekort en weersverandering kunnen de gevoeligheid van een migraine aanval vergroten. Zo zijn er nog veel meer triggers om op te noemen. Doordat ieder persoon migraine anders ervaart, heeft ook niet ieder persoon dezelfde triggers.

Raadpleeg je huisarts op tijd

Ervaar jij deze pijn ook? Dan is het slim om je huisarts te bellen en zo uitgebreid mogelijk je klachten te vertellen. De huisarts kan op basis van je klachten je doorverwijzen naar een neuroloog. Zelf kun je ook wat doen tegen migraine. Zo kun je aspirine of ibuprofen nemen om de hoofdpijn te verlichten tijdens een migraineaanval. Mocht je meer last hebben, kan de chiropractie je ook helpen. Een chiropractie kan het zenuwstelsel weer in balans brengen. Daarnaast dragen elementen zoals voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging, beperking van koffie en alcohol, stoppen met roken, voldoende water drinken en gezond eten ook bij.

Elk moment, waar dan ook

Migraine kan dus door verschillende factoren geactiveerd worden op elk moment van de dag. Dit is erg vervelend voor mensen met migraine, het kan zo plotseling gebeuren tijdens een gezellig avondje uiteten. Ervaar jij ook de genoemde klachten van migraine? Twijfel dan niet en neem contact op met je huisarts.